آزمون ارتباطات

این وبلاگ در نظر دارد مبانی ارتباطات جمعی کنکور کارشناسی ارشد را نکته به نکته آموزش دهد

آزمون ارتباطات

این وبلاگ در نظر دارد مبانی ارتباطات جمعی کنکور کارشناسی ارشد را نکته به نکته آموزش دهد

درس چهاردهم : نظریه شکاف آگاهی

شکاف آگاهی

 

 به نقل از وبلاگ دریچه ای بسوی ارتباطات

نظریة شکاف آگاهی بر این عقیده استوار است که رسانه ها فاصلة اطلاعاتی بین طبقات مختلف مردم را روز به روز بیشتر می سازند. چرا که شیوة ارتباطات آنان با رسانه ها متفاوت است و چگونگی برخورداری آنان با میزان دسترسی به رسانه ها و نحوة استفاده از اطلاعات نیز یکی از عوامل وجود این شکاف محسوب می شود.

این نظریه اولین بار توسط آقای فیلیپ تیکهونور و همکارانش ارائه شد.(philip J. Tichenor). در مقاله ای که وی در سال1970 ارائه کرده است به جریان رسانه های همگانی به عنوان عامل ایجاد تفاوت در میزان دانش و آگاهی مردم اشاده نموده و آن را ((نظریه شکاف آگاهی )) نام نهاده است.

وی معتقد است که همزمان با جریان اطلاعات توسط رسانه های همگانی در یک جامعه، بخشی از مردم که شرایط اقتصادی بهتری دارند ، دسترسی بیشتر و سریع تری نسبت به بخشی از مردم که وضع معیشتی نا مناسب تر دارند ، بدست می آورند . بنابراین ، شکاف در میزان آگاهی بین گروههای مختلف مردم بیشتر از آنچه که توسط رسانه ها کاهش یابد ، موجب افزایش فاصله ها بین آگاهی آنان می گردد.

اولین بار نظریه شکاف آگاهی توسط تیکهونور – دونوهو – اولین (Olien-Donohue-Tichenor) در دانشگاه مینوسوتا university of Minnesota  در دهه 70 ارائه شد . آنها معتقدند که افزایش اطلاعات در جامعه توسط اعضاء جامعه بطور یکنواخت صورت نمی گیرد. بدین معنی که گروهی از مردم که از طبقات اقتصادی بالاترند ، توانائی و شرایط بهتری دارند تا اطلاعات را کسب کنند . پس مردم جامعه به دو گروه تقسیم می شوند.

گروه اول ، گروهی هستند که اعضاء آن را افراد تحصیل کردة جامعه تشکیل می دهند ، آنها اطلاعات زیادی دارند و در مورد هر چیز می توانند اظهار نظر کنند.

گروه دوم ، گروهی هستند که دانش و سواد کمتری دارند و آگاهی آنها در مورد مسائل پیرامونشان اندک است.

گروه با پایگاه اقتصادی پائین تر که با سطح سوادشان تعریف و طبقه بندی شده اند و آگاهی کمتری در مورد مسائل عمومی و اجتماعی خود دارند ، ارتباط مداومی با اخبار و رویدادهای مهم روز ندارند و اکثراً هم از عدم آگاهی خود نیز بی اطلاعند.

موضوع شکاف آگاهی نیز خود سبب افزایش فاصله بین مردم یک جامعه می گردد که در طبقه بالا و پائین (یا گروهای اول و دوم) قرار دارند.

تلاش برای بهبود وضع زندگی مردم از طریق رسانه های گروهی نه تنها همیشه مؤثر نبوده ، بلکه رسانه ها خود گاهی موجب افزایش تفاوت ها و فاصله ها بین اعضاء جامعه می گردند.

آقایان تیکهونور ، دونوهو، اولین ، درسال 1970، 5 دلیل عمده در تأیید این نظریه ارائه کرده اند:

1_ افراد گروه اول مهارتهای ارتباطی بهتری دارند و سطح تحصیلاتشان بیشتر استو قدرت خواندن و درک مطلب آنها بهتر بوده و اطلاعات کسب شده را به راحتی به خاطر می سپارند.

2_ افراد گروه اول ، توانائی نگهداری اطلاعات را به راحتی دارند و بدرستی می توانند از آن اطلاعات استفاده نمایند.

3_ افراد گروه اول به لحاظ موقعیت های اجتماعی خود ارتباطات بهتری با همتایان خود دارند که منجر به تبادل اطلاعات می گردد .

4_ افراد گروه اول به لحاظ نوع زندگی خود ، اساساً در معرض دست یابی به رسانه ها و اطلاعات آن ، پذیرش ، نگهداری و بکارگیری آن هستند.

5_ ماهیت نظام های رسانه ای این است که بیشتر برای افراد با سطح تحصیلات بالاتر و دارای پایگاه اجتماعی بهتر ، طرح ریزی می شوند

.

نظرات 6 + ارسال نظر
سیادت سه‌شنبه 18 مهر‌ماه سال 1385 ساعت 02:18 ق.ظ

من از دانشجویان فنی هستم و در حال تغییر رشته به ارتبطات
به نظر شما جزوه های سنجش تکمیلی + نکات وب شما کافیست؟
یا باید کتاب ها را هم بخوانم
من حس می کنم با تغییر تاریخ امتحان و حجم بالای کتاب ها خواندن منابع اصلی استرس ایجاد می کند. در ضمن من سال قبل شرکت کردم با رتبه ۴۰۰ با همین منبع البته روی تاریخ و زبان کم وقت گذاشتم. در ضمن برای تهیه جزوه ها می توانید کمکم کنید یا از بچه های ارشد معرفی کنید؟

منتقد چهارشنبه 19 مهر‌ماه سال 1385 ساعت 09:24 ق.ظ

خوشحالم که برگشتی

شمس چهارشنبه 19 مهر‌ماه سال 1385 ساعت 09:22 ب.ظ

با سلام ضمن تشکر از پاسخ برخی پرسشها
با استناد به خبر مندرج در وب سایت سازمان سنجش کشور که لینک ان در ادامه اورده شده است ازمون ارشد سال ۸۶ به مانند سالهای گذشته در اسفند ماه برگزار می شود و برای سال ۸۷ ! در بهمن ماه برگذار خواهد شد
ادرس در زیر است
http://82.205.170.4/Arshad/1385/850708_01.php

منتقد جمعه 21 مهر‌ماه سال 1385 ساعت 10:03 ب.ظ

با سلام
در بخش لینک آدرس منتقد داری http://اضافه است که امکان لینک را به مخاطب نمی دهد.
مستدعی است در صورت امکان آدرس را اصلاح نمایید.
با ارادت منتقد

مجید مجدنیا دوشنبه 24 مهر‌ماه سال 1385 ساعت 12:59 ب.ظ http://majdnia.blogfa.com

سلام و زیارت قبول
از درج مطلب اینجانب بنام شکاف آگاهی ممنون-اما به نظر میرسد اشاره به مترجم یا وبلاگی که این مطلب را به صورت کامل درج کرده میتونست مناسب تر باشه.

Mahmood جمعه 28 مهر‌ماه سال 1385 ساعت 10:14 ق.ظ http://mahmoodspace.blogfa.com/

سلام:
فهرست کامل منابع آزمون کارشناسی ارشد ارتباطات را در وبلاگم معرفی کرده‌ام؛ ببینید!
http://mahmoodspace.blogfa.com/post-1276.aspx

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد